De ce să vii la Pizza Fest? Puțin mai tehnic, dar cu adevărat bine de știut
Faptul că Pizza Fest va aduce o atmosferă de festival culinar cu maeștri pizzari internaționali și vendori de deserturi din cele mai variate și apreciate, am spus deja. Și abia așteptăm weekendul 7-9 iunie, 2019.
Ceea ce ne dorim „să dăm din casă”, însă, este un subiect mai tehnic, dintre dedesubturile artei pizzei, așa cum au dezvoltat-o cei care o cercetează neîntrerupt, o îmbunătățesc, o aduc la cea mai sublimă formă a ei. Este vorba despre aluatul de pizza și maturarea lui.
Maturarea aluatului- sau procesul de „maturizare” a lui- este direct legată de digerarea cât mai ușoară a acestuia și este ceea ce face diferența între noțiunea de fast-food și o pizza de calitate.
Puțin mai tehnic: Reacția lui Maillard. Pe scurt, se afirmă că în cazul aluatelor de produse panificate, printre care și aluatul de pizza, cu cât se așteaptă mai mult timp pentru maturare, cu atât va fi mai mare prezența aminoacizilor în aluat (care este cea mai mică parte din proteine) și de glucoză ( partea cea mai mică din zahăr sau amidon complex). Prezența masivă a acestor două elemente denotă faptul că enzimele au descompus proteinele, printr-un proces numit „protează”. Iar procesul prin care enzimele desfac zahărul complex- amilază- presupune multe ore de muncă .
Așadar , pentru o „maturare” bună a aluatului de pizza, este nevoie de minim 12/24/36/48/72 până la 120 ore, în funcție de puterea făinii alese, ideal într-un frigider la o temperatură constantă de 4 grade.
Pe înțelesul tuturor… … un amestec bogat în aminoacizi și zaharuri simple gătite la temperaturi ridicate, așa cum sunt cele la care se coace și pizza, duc la un produs ușor digerabil, cu o aromă intensă, fenomenal, gustos! Iar când mâncăm o pizza cu aluat maturat (36 – 120 ore), e ca și cum stomacul nostru primește un aluat de pizza parțial descompus si simplificat de propriile enzime, un aluat în parte digerat. Totul într-un timp mai scurt de digerare, cu o muncă mult simplificată pentru el.
Să vă mai spunem că tot procesul se desfășoară la o temperatură controlată? Și cum ajută acest lucru pentru a obține o pizza perfectă? Bineînțeles. Dar într-un articol viitor.
Prea tehnic? Probabil. Dar aceasta este adevărata pizza, așa cum vă veți bucura de ea la Pizza Fest.
Keep in touch cu secrete care dau gust!
Ne vedem la festival!
Pizza Fest, 7-9 iunie, Grădina Publică, Galați.

Lasă un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.